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To all prospective bidders, ICB No. 8.2.2,
Re: Clarification of the Bidding Documents ICB No.8.2.2 “Procurement of 18 class B road
ambulances for CRHs and CTHs”.

Dear Sirs/Madams,

In response to the questions submitted by potential bidders, we provide the following clarification
in the form of questions and answers.

Question and answer Ne 1

Medical and technical requirements to “Vehicle requirements”, clause 9. “Detailed
Requirements” of Section VII “Schedule of Requirements”:

“patient’s compartment interior height up to 1800 mm;”

“patient’s compartment dimensions and design in accordance with DSTU 7032:2009”.

1. Question:

One of these two items clashes with another, since in accordance with DSTU 7032:2009: “patient’s
compartment interior height starts from 1,600 mm”.

In this context, please confirm these parameters and specify what should be observed while
preparing a bid.

Answer:

These two items do not contradict one another since, in accordance with DSTU 7032:2009,
“patient’s compartment interior height starts from 1,600 mm”.

The Client has decided to impose the patient’s compartment interior height limit of 1,800 mm.

However, the “patient’s compartment interior height up to 1,800 mm” requirement will be waived
to increase competition.

2. Medical and technical requirements to “Patient handling equipment”, clause 9. “Detailed
Requirements” of Section VII “Schedule of Requirements”:

Main stretcher/undercarriage:

“Main stretcher shall have rigid cradle for reanimation purposes. Main wheeled stretcher design
shall enable seated and semirecumbent position of patients and injured persons. Minimum loading
height: 600 mm. Should have 4 wheels with minimum diameter of 150 mm, including two swivel
wheels, and rear wheels with brakes. 2 longitudinal, side, foldable armrests, leg support. Smooth
adjustment of the back, 1 set of restraints for shoulders and legs, 1 telescopic drip stand”.
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2. Question:

There are many stretchers on the market with the loading height below 600 mm and adjustable
height in multiple positions, which, in turn, is more convenient. Please clarify the minimum loading
height requirement of 600 mm. Please note that most stretchers have brakes on the front or all
wheels. If a stretcher is pushed by one operator, the more important factor is to have swivel wheels
and fixed wheels. Rear swivel wheels allow safe and accurate control of the stretcher. Therefore,
this requirement is unreasonable and discriminatory.

Answer:

To increase competition, the minimum loading height requirement (at least 600 mm) will be

waived, and requirement of brakes on fixed or all wheels will be taken into account.

3. Medical and technical requirements to “Patient handling equipment”, clause 9. “Detailed
Requirements” of Section VII “Schedule of Requirements”:

Carrying seat or transfer mattress:

“foldable frame. Should be foldable lengthwise and broadwise. With head immobilization system,
lift loops and latch hooks.”

3. Question:

Please clarify the manner in which the carrying seat with foldable frame can be equipped with head
immobilization system.

Answer:

To increase competition, the head immobilization system requirement will be waived.

4. Medical and technical requirements to “Patient handling equipment”, clause 9. “Detailed
Requirements” of Section VII “Schedule of Requirements”:

Immobilization, set for fractures:

“Must be designed to immobilize the injured limb of the patient, to allow airflow and provide
restraint by means of locking elements, the splints must be made of strong material which is
detergent-resistant and allows preliminary x-ray diagnostics; the kit must include: pelvic limb
immobilization - three nominal sizes; thoracic limb immobilization - three nominal sizes;
transportation case - 1 piece; air infusion pump - 1 piece.”

4. Question:

Based on the description, the Purchaser set out an inflatable splint requirement. Please be advised
that most manufacturers specifically offer vacuum splints that provide much more reliable
immobilization of the affected area.

Thus, the Purchaser used a discriminatory approach and deliberately limited competition by
imposing this requirement.

Answer:

To increase competition, your suggestion will be taken into account.

5. Medical and technical requirements to “Immobilization equipment”, clause 9. “Detailed
Requirements” of Section VII «Schedule of Requirements”:

Immobilization, set for fractures:

“The splints must be designed to immobilize the injured limb of the patient, to allow airflow and
provide restraint by means of locking element.



Must be made of material allowing preliminary x-ray diagnostics. the kit must include: pelvic limb
immobilization splints; thoracic limb immobilization splints; transportation case; air infusion
pump.”

5. Question

Based on the description, the Purchaser set out an inflatable splint requirement. Please be advised
that most manufacturers specifically offer vacuum splints that provide much more reliable
immobilization of the affected area.

Thus, the Purchaser used a discriminatory approach and deliberately limited competition by
imposing this requirement.

Answer:

To increase competition, your suggestion will be taken into account.

6. Medical and technical requirements to “Types of infusion materials and devices”, clause 9.
“Detailed Requirements” of Section VII “Schedule of Requirements”:

Pressure infusion device:

«Classification: CF, defibrillation protection, class IL. Moisture-resistant, required. Main power:
7220V. Should have autonomous power supply unit capable of powering standalone operation for at
least 2 hours. It should be possible to connect to the electrical network of the ambulance.
Availability of syringes: 20, 50 and 50/60 ml by different manufacturers. Infusion volume that can
be set: 0.1 — 999.9 ml with a maximum step of 0.1 ml. Infusion rate: 0.01 —99 ml/hour Bolus
infusion rate: Bolus modes: "As required”. Pressure level of occlusion in the infusion system: at
least level 3. It should be possible to change infusion rate without interruption. It should be possible
to pause the infusion while keeping the set parameters. It should be possible to monitor information
on the set and infused volume in real-time. Sound and visual alarm for basic parameters of patient
safety should be available. Specialized vibration-resistant fixing system should be available (for
ambulances). It should be possible to release the pump without removing the stand mountings.”

6. Question:

Please be advised that syringe infusers may be equipped with an attachment system used to quickly
and completely detach from the stand with the infuser. Therefore, this requirement is
discriminatory.

Answer:

The requirement to ensure the capability to release the pump without removing the stand mountings
will be waived to increase competition.

7. Medical and technical requirements to “Types of infusion materials and devices”,
clause 9. “Detailed Requirements” of Section VII “Schedule of Requirements”:

Blood and fluid warming system:

“Voltage and frequency: 220V, 50/60 Hz; wattage: approx. 280 W; warming temperature range-
from 37+2 °C with a step of 0.5 °C; warming time: up to 45 sec; solution transfusion systems with
locking and securing capability inside ambulance compartment.”

7. Question

The requirement imposed covers only one type of acceptable power voltage. Such a requirement is
discriminatory because blood and fluid warming systems may well be powered from the
ambulance’s onboard power supply (12V).

Answer:

To increase competition, a requirement of two types of power supply voltage (220 V and 12 V) will
be added.



8. Clause 1. General Requirements, item 3, Technical Specifications, Section VII,
Schedule of Requirements:

If no documents (certiﬁcates/permits) permitting the use of special-purpose medical vehicles and
the included medical devices on the territory of Ukraine pursuant to the current legislation of
Ukraine are available as of the date of bidding, the Bidder must provide the following documents
prior to submitting documents for an advance payment, but no later than 90 business days after the
date of signing of the Contract.

Failure of the successful Bidder to submit the required documents (certiﬁcates/permits) within 90
days after the date of signing of the Contract shall constitute sufficient grounds for the annulment of
the award and forfeiture of the Performance Security.

8. Question:

Please clarify the time frame to be referred to while preparing a bid.

Answer:

The Bidding Document will be amended with regard to the time frame: 90 days (which shall mean
calendar days here and elsewhere in all Bidding Documents).

9. Technical requirement in the Bidding Document within this procurement (cl. 16. Terms of
Payment, Section VIII “General Conditions of Contract):

Payments shall be made promptly by the Purchaser, but in no case later than sixty (60) days after
submission of an invoice or request for payment by the Supplier, and after the Purchaser has
accepted it.

9. Question:

This requirement clashes with the preceding two requirements.

Answer:

Please note that the time frame of 60 days allowed for the Purchaser to make payment does not
clash with the time frame of 90 days allowed for the Supplier to file permits, because these
documents must be provided by the Supplier prior to submitting documents for an advance
payment.

10. Technical requirement in the Bidding Document within this procurement (Section IX
“Special Conditions of Contract):

GCC 13.1. (vii) one (1) original certificate of origin provided by the Supplier listing all items
being supplied;

GCC 13.1. (viii) one (1) original report on the Supplier's production capacities inspection listing
all items being supplied;

10. Question:

Please explain what these documents refer to and confirm that this requirement is not discriminatory
towards all participants.

Answer:

GCC 13.1 (vii) refers to one (1) Certificate of Origin

(Certificate of Origin is a standard document attesting that goods are wholly produced or processed
in a particular country).



GCC 13.1 (viii) refers to a Test Report specified in DSTU 7032:2009.
In accordance with the World Bank regulations and procurement procedures, this requirement is not
discriminatory.

11. Technical requirement in the Bidding Document within this procurement (Section IX
“Special Conditions of Contract):

GCC13.1:

(i) two (2) originals and two (2) copies of the invoice issued by the Supplier with Health
Department of 7Zakarpattia Region State Administration specified as the Purchaser, indicating the
Contract number, description, quantity, unit price and total amount of the Goods. The original
invoices should be signed and stamped by the company. The invoice shall also include a clause of
the Customs Code relevant to the given item.

(ii) one (1) original and two (2) copies of the consignment note (road, railway or combined) with
Health Department of Rivne RSA specified as the Purchaser.

11. Question:

Please reconfirm the Purchaser under this procurement and amend the Bidding Document
accordingly.

Answer:

The Purchaser is Health Department of Rivne Region State Administration.

An appropriate amendment will be made to the Bidding Document.

12. Medical and technical requirements to «Vehicle requirements”, clause 9. “Detailed
Requirements” of Section VII “Schedule of Requirements”:

«“Width1,800-2,060 mm”
12. Question:
In accordance with the Bidding Document ICB No.8.2.2 for procurement of 18 class B road
ambulances for CRHs and CTHs, medical and technical requirements listed in the table in
Paragraph 9 of Section VII limit vehicle width to 2,000 mm. We intend to offer a vehicle with
characteristics meeting your medical and technical requirements, except for its width, which is
2,050 mm.
Please clarify: will this bid meet this procurement’s medical and technical requirements? Can it be
rejected by the selection committee due to vehicle width oversizing by 50 mm?
Answer:
To increase competition, the Bidding Documents will be amended accordingly.
Please confirm the receipt of this document “Question and answer Ne 17 by fax or email:
rivnegus@gmail.com and CC to rivne@wb.moz.gov./l;fa;,;o’"mi'“ﬁfmn(ouoz@gmail.com
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Sincerely, £
act. Head of Department

Viktor I Iskiv +38 0362 26-67-34




