ГОЩАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ 

На головну Уряд УкраїниМапа сайту
 
 травня 2024 
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
Пошук
Розширений пошук»
 

 

 

 
Новини

28 грудня 2020
Підсумки року на посаді голови Гощанської РДА Василя Романюка

1. Робота галузей економіки в карантинних умовах та обмеженнях.

У січні-жовтні 2020 року промисловими підприємствами району реалізовано промислової продукції (товарів, послуг) на суму 119,2 млн.грн. або 0,3 % загальнообласного показника. Ріст до відповідного періоду минулого року становить 22,8 млн.грн., або на 23,7 %. Питома вага промисловості району в загальнообласному обсязі становить 0,3 %.

Підприємствами агропромислового комплексу станом на 1 грудня 2020р. зібрана площа зернових та зернобобових становила 9,145 тис.га. Обсяг виробництва (валовий збір) у початково оприбуткованій масі становить 742,8 тис. цент. Урожайність 1 га. зібраної площі становить 81,2 цент.

Упродовж 2020 року витоку інвестицій з економіки району не зафіксовано. У січні–вересні 2020р. експорт товарів становив 12 млн.дол. США, імпорт – 3,5 млн. дол. Порівняно з січнем–вереснем липнем 2019 р. експорт та імпорт зменшилися відповідно на 0,8 % і 26,4 %. Позитивне сальдо становило 8,5 млн. дол.

Щоб інвестори нашого району мали змогу якісно і вчасно організовувати товарні перевезення продукції та сировини, враховуючи проблемні питання саме зимового утримання доріг, нам вдалося кардинально змінити підхід до їх обслуговування. Вчасний та якісний обробіток доріг – це насамперед безпека пасажирських перевезень.

2. Реалізація в районі будівельних проектів президентської програми.

Окремо хочу розповісти про реалізацію Президентської програми «Велике будівництво» на теренах району. Першим об’єктом став капітальний ремонт дороги Тучин-Садове. На ділянці дороги 5,6 км роботи завершені вчасно та з дотриманням всіх будівельних норм і правил.

Ще на початку року нами було задекларовано наміри відновлення роботи дитячого садка у селі Горбаків. Роботи по даному об’єкту були включені до президентської програми «Велике будівництво», адже у цьому селі є типове приміщення садочку, у якому донедавна працювала школа. Після її перенесення в нову реконструйовану школу, нами було прийняте спільне з сільською радою рішення щодо проведення робіт з реконструкції будівлі Горбаківського НВК під дитячий садок. Ось вам приклад комплексного, економічно виваженого підходу до вирішення соціальних проблем в селі. А сьогодні з гордістю можу заявити, що реконструкція будівлі на завершальному етапі. У Горбакові запрацює повноцінний дитячий садок, який розрахований на 3 групи та 44 дитини. Сподіваємось на успішне завершення об’єкту у найкоротші терміни.

Цього року у Гощі було відновлено будівництво закладу соціального захисту населення з будівлями фізіологічного, господарсько-побутового корпусів та корпусом для проживання персоналу, яке майже 30 років стояло закинутим довгобудом. Розмір інвестицій передбачає кілька мільйонів гривень. Пансіонат для людей літнього віку – це чотириповерхове приміщення з підвалом, внутрішнім двориком та ліфтами, в т.ч. і для людей з інвалідністю. Приміщення розраховане на 150 мешканців, які проживатимуть у майже семи десятках кімнат. Літніх людей доглядатиме близько 100 працівників обслуговуючого персоналу різного спрямування. Мешканці пансіонату проживатимуть в одно- або двомісних номерах зі спеціалізованими санвузлами та душовими кабінками. До того ж у пансіонаті передбачені кімнати для дозвілля і спілкування. Надаватиметься первинне медичне забезпечення, включаючи лікувальну фізкультуру, функціональну діагностику, масаж, прийняття водних процедур для людей з порушеннями опорно-рухового тощо. Наразі дане будівництво отримало дозвіл на підготовчі роботи, а проектна документація проходить етап експертизи.

Завершуються внутрішні роботи та в наступному році заплановано розпочати роботи у підприємстві по вирощуванню свиней у Симонові.

Окрім масштабного будівництва, в районі розбудовуються і села. Індивідуальним забудовникам у 2020 році надано 32 будівельних паспортів для будівництва (реконструкції) індивідуальних житлових будинків і господарських будівель та 6 паспортів прив’язки тимчасових споруд для проведення підприємницької діяльності. Видано 7 містобудівних умов та обмежень для проектування об’єктів будівництва відповідно до чинної містобудівної документації.

3. Соціальний захист фізичних та юридичних осіб.

Стримуючим фактором для зростання безробіття стала щомісячна державна допомога по частковому безробіттю, що надається через Службу зайнятості. Цьогоріч її отримали 43 роботодавці на 424 найманих працівників та 146 фізичних осіб–підприємців на загальну суму понад 7,4 млн. грн. Таким чином вдалось зберегти в районі майже 600 робочих місць.

Відповідно до Закону №1071-ІХ від 4 грудня 2020 року «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2» подали документи на виплату одноразової матеріальної допомоги 5 суб’єктів господарювання району, які вимушено скоротили або можуть скоротити передбачувану законодавством тривалість робочого часу працівників на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів з 8 до 24 січня 2021 року. Таку підтримку отримають 99 працівників цих підприємств на загальну суму 368 тис. грн.

Незважаючи на жорсткі карантинні умови та обмеження, Гощанським районним територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) на якісно новому рівні забезпечено обслуговування одиноких непрацездатних громадян, яких у нашому районі налічується 430. Впродовж року працівниками терцентру доставлено 2 811 продуктових пакетів. Організовано доставку гарячих обідів для 23 підопічних терцентру. Загалом за 2020 рік надано 38700 соціальних послуг.

4. Розвиток освіти та культури в умовах карантинних обмежень.

Цьогоріч працівниками галузі освіти вперше довелось працювати в таких складних умовах. Проте освітній процес було організовано на належному професійному рівні. Вперше освітній процес відбувався у форматі змішаного навчання з використанням дистанційних технологій. Уроки проводилися в режимі онлайн із застосуванням платформ Google Meet і Zoom. З метою забезпечення освітніх закладів безлімітним високошвидкісним Інтернетом у семи закладах загальної середньої освіти (Річицький НВК, Терентіївський НВК, Липківський НВК, Андрусіївський НВК, Вовкошівський НВК, Красносільська ЗОШ, Курозванівська ЗОШ) підключено Інтернет на суму 43,4 тис. грн.

У 2020 році вдалося з бюджетів різного рівня залучити в розвиток 3,6 млн.грн. На харчування дітей пільгової категорії використано 927,7 тис.грн.

П’ять закладів загальної середньої освіти обладнано засобами дистанційної передачі даних про спожитий природний газ за кошти місцевого бюджету на суму 54,9 тис. грн. Дане питання залишалося не вирішеним протягом останніх п’яти років.

Для зміцнення матеріально-технічної бази ДЮСШ придбано нові меблі на суму 42,0 тис. грн.., закуплено спортивного інвентарю на суму 21,7 тис. грн.

При моїх перших зустрічах з педагогічними колективами, я детально вивчав матеріально-технічне забезпечення кожного закладу. Прикро, проте навіть м’ячі для проведення спортивних занять з учнями «просили заміни». Днями придбано 225 м’ячів на суму 98,585 грн. Кожна школа отримає футбольні, волейбольні та баскетбольні м’ячі, які нажаль не оновлювалися останні роки.

На моє глибоке переконання учень в школі завжди має почуватися затишно, комфортно та безпечно. Значним успіхом у своїй роботі я вважаю вирішення багаторічної проблеми найбільшої школи в районі. Залучивши кошти державного та місцевого бюджетів, проведено роботи з облаштування внутрішніх туалетів у Гощанській ЗОШ (державний бюджет – 203,1 тис. грн.., місцевий бюджет – 44,0 тис. грн..).

Працівники культури теж активно застосовували нові форми роботи у дистанційному режимі. Проведено ряд онлайн майстер-класів, методичних консультацій, конкурсів та акцій. Колективи аматорської творчості взяли участь у дистанційних Міжнародних та Всеукраїнських конкурсах. Всеукраїнський фестиваль народної творчості, історії та побуту «Красносільські вітряки» цьогоріч вперше відбувався дистанційно.

Працівники Гощанської центральної районної бібліотеки упродовж дистанційної роботи розробили інструкцію рекомендацій для сільських працівників книгозбірень. Підготовлено інформаційний дайджест «Карантин з користю», а також проводиться активна популяризація читання у новий спосіб – BookTube.

5. Виконання державного та місцевого бюджетів як гарантія виконання всіх соціальних зобов’язань.

Станом на 01.12.2020 року до загального фонду зведеного бюджету району надійшло 95 367,5 тис. грн. власних доходів, при затвердженому плані з урахуванням змін 89 544,1 тис. грн., виконання становить 106,5%, або більше на 5 823,4 тис. грн., проти минулого року більше на 6 010,8 тис. грн.

Планові показники районного бюджету за 12 місяців 2020 року виконані станом на сьогодні на 100,5%, при плані з урахуванням змін 51 786,4 тис. грн. надійшло 53 618,8 тис. грн., більше на 1 832,4 тис. грн., проти минулого року більше на 4 676,1 тис. грн.

Податок на доходи фізичних осіб виконано на 103,2 відс., при плані 51752,1 тис.грн. надійшло 53424,4 тис.грн., більше на 1672,3 тис.грн., більше проти минулорічних надходжень за відповідний період на 4614,6 тис. грн.

За 2020 рік вже маємо 100%, виконання плану доходів зведеного бюджету району. Одним із ключових факторів, що дали змогу прогнозувати виконання, є наша спільна з правоохоронними органами робота по детінізації економіки, зокрема, виявлення та попередження фактів незаконної вирубки та вивезення деревини та легалізація торгівлі підакцизними товарами (алкоголь, нафтопродукти).

Станом на 01.12.2020 року з районного бюджету проводилося фінансування 24 районних програм (без регіональних та місцевих програм, які виконуються за рахунок коштів передбачених в кошторисах на утримання установ та проведення заходів) на загальну суму 5886,0 тис. грн.

Особливістю Гощанського району є значне соціальне навантаження на бюджет, адже 13,57 тис. сімей протягом року користуються різними видами соціальних допомог на суму 72,17 млн.грн, а загальна кількість пенсіонерів по району становить 9,2 тис.осіб. На сьогоднішній день заборгованість по даним виплатам відсутня, а виплата пенсій відбуватиметься у встановлені терміни.

Райдержадміністрацією у 2020 році продовжено реалізацію програми придбання житла для дітей-сиріт - за рахунок грошової компенсації придбано три квартири на загальну суму майже 1,2 млн грн.

6. Робота райдержадміністрації в умовах децентралізації.

Основний меседж – командна робота на завершення всіх соціально важливих проектів:

- водопостачання с.Глибочок, с.Майків, с.Дуліби, с.Малятин;

- капітальні ремонти доріг до села Малятин, до села Красносілля (до пам’ятки архітектури «Красносільський вітряк» та до села Дорогобуж;

- ремонти приміщень центральної районної лікарні;

- влаштування сучасного спортивного майданчика в Гощанський ЗОШ;

- покращення забезпечення якісним швидкісним Інтернетом загальноосвітніх навчальних закладів району та ін.

Варто зазначити, що в цьому році завершено процедуру державних публічних закупівель в системі ProZorro по ремонту ділянки автомобільної дороги Мнишин – Горбаків (вул. Т. Шевченка в с. Горбаків). Можливо запитаєте, чому знову Горбаків? Відповідаю. Сільським головою було обрано правильний напрямок розвитку громади – ефективне використання всіх ресурсів задля загального зростання, визначивши найпроблемніші об’єкти Володимир Бойко напрацював алгоритм їх розвитку – виготовити ПКД, отримати позитивний експертний висновок, забезпечити максимально можливе співфінансування. Із загальної вартості ремонту дороги , а це понад 6 млн. грн. вже новостворена громада має півтора мільйонне співфінансування.

Районні та обласна державні адміністрації постійно були та залишаються основними рушіями всіх змін та реформ в Україні. Зі всіма проблемами як соціального так і економічного характеру громади звертаються до нас.

Процес децентралізації наразі завершено. Гощанський район, як адміністративна одиниця, нажаль, залишилась у минулому. Відтак ми повинні зберегти мережу закладів соціальної сфери та культурну спадщину Гощанщини, яка представлена 151 пам’яткою, занесеною до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. При прийнятті тих чи інших рішень маємо керуватися не політичними амбіціями та особистими інтересами, а майбутнім показником результативності. Вигодонабувачем у всіх рішеннях нової Гощанської ОТГ мають бути всі мешканці нашого краю.

7. Коронавірус.

Не можу оминути увагою тему, яка упродовж року була і залишається з нами – COVІD-19. Невидимий підступний вірус змінив нас та вкотре застеріг, що запобігти захворюванню легше, ніж його перемогти.

Від початку пандемії до лікарів Гощанського центру ПМСД було виконано 85010 відвідувань, в тому числі 75920 амбулаторно та 12060 на дому. Проліковано хворих на ліжках денного перебування – 592. Проліковано хворих в умовах стаціонару на дому – 1527. За період карантину було взято 2222 ПЛР аналізи. Для зміцнення матеріально-технічної бази закладів первинки було використано майже 630 тис грн.

З метою підготовки та організації надання медичної допомоги пацієнтам з підозрою та хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, реалізовано ряд організаційних заходів матеріально-технічного, кадрового та фінансового спрямування.

Для забезпечення надання медичної стаціонарної допомоги даній групі пацієнтів виділено 80 стаціонарних ліжок цілодобового перебування, з них 6 ліжок відділення анестезіології та інтенсивної терапії, 74 інфекційних ліжок. З 80 стаціонарних ліжок, 57 забезпечено кисневими точками, з метою оксигенотерапії пацієнтів. Для надання медичної допомоги пацієнтам з підозрою та хворих на COVID-19, забезпечено використання 6 апаратів ШВЛ, з них 5 середнього класу та 1 портативний (транспортний); 9 моніторів пацієнта; 14 кисневих концентраторів. Окрім цього придбано за кошти НСЗУ: 2 кисневих концентратори вартістю 75,6 тис.грн. та 1 кисневий концентратор отримано благодійно від Благодійного фонду «Громада Рівненщини»; 4 монітори пацієнта вартістю 169,5 тис.грн.; 3 електрокардіографи вартістю 156 тис. грн.; 3 опромінювачі бактерицидні вартістю 18,5 тис. грн.. Також придбано імуноферментний аналізатор для роботи клінічно-діагностичної лабораторії вартістю 220 тис.грн., з них 100 тис. грн. - кошти селищної ради, які були виділені за сприяння депутатки селищної ради Ірини Білошицької та 120 тис. кошти НСЗУ. За кошти місцевого бюджету придбано функціональні ліжка для ковідних відділень вартістю 132 тис. грн.

Варто зазначити, що Гощанська ЦРЛ є переможцем проекту на виконання безкоштовних робіт благодійною організацією «100% життя» на встановлення кисневого генератора для забезпечення потреб в оксигенотерапії відділення анестезіології та інтенсивної терапії та операційного блоку хірургічного відділення, який буде встановлено вже до кінця грудня цього року.

Отримано за рахунок централізованих постачань 2 пульсоксиметри вартістю 25 тис. грн., 2 насоси інфузійні вартістю 42 тис. грн. За кошти благодійних організацій закуплено 45 кисневих балонів вартістю 102 тис. грн. та 15 кисневих балонів вартістю 50 тис.грн. за кошти НСЗУ. Проведено роботи з підведення кисню до інфекційного відділення з подальшою його подачею до кожного стаціонарного інфекційного ліжка вартістю матеріалів 50 тис. грн. та виконанням робіт на благодійній основі.

Закуплено лікарських засобів та виробів медичного призначення для забезпечення надання безоплатної медичної стаціонарної допомоги пацієнтам, в тому числі і пацієнтам з підозрою та хворих на COVID-19 на загальну суму 1,01 млн.грн. Для забезпечення безперебійного електропостачання додатково придбано автономне джерело живлення вартістю 16,1 тис. грн.

У районі завершено реалізацію проєкту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». В межах даного проєкту у поточному році було завершено реконструкції Бабинської, Тучинської та Бугринської амбулаторій, відкриття яких заплановано у найближчому часі. Медичні послуги в селах цих громад тепер надаватимуться на якісно новому рівні.

З початку карантину станом на 24.12.2020 зареєстровано 1 331 випадків захворювання на COVІD-19, з них 1 182 пацієнти одужали, 14 осіб на жаль не змогли подолати недугу.

Наразі кожен лікар та увесь медперсонал Гощанщини фактично перебуває на передовій, воюючи за здоров'я не лише жителів Гощанського району, а й суміжних районів та обласного центру. Щира Вам вдячність і безмежна повага.



Архів новин »
Реєстрація
Логін
Пароль
Реєстрація
Опитування

http://i.piccy.info/i9/c811ff2c35d34d10df4fdc6036eda6bc/1469112702/28006/1037507/2107.jpg



Запитання | Адміністратор
Інформаційний супровід: pressa1@rv.gov.ua Тех. підтримка: forweb@rv.gov.ua  ©  Рівненська обласна державна адміністрація
 

Актуальні запити на надання пропозицій програм та проектів