На головну

Нормативна база                              Мапа сайту

 
 квітня 2024 
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
Пошук
Розширений пошук»
 

 
і

                                  МЛИНІВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЇ

                            

             35100 смт Млинів, вул. Народна, 1,  тел.факс (03659)6-45-85, e-mail: mlunrda@rv.gov.ua

і
Сімейна радість дитинства (про створення дитячих будинків сімейного типу)


 Сімейна радість дитинства

Швидкими темпами в Україні розвивається система утворення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, що рятують від самотності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Кожен бажаючий може створити прийомну сім'ю чи дитячий будинок сімейного типу або активно сприяти своїм знайомим і рідним у створенні таких сімей.

Станом на 10.04.2018 року на первинному обліку дітей, що залишилися без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей,  позбавлених батьківського піклування служби у справах дітей Млинівської райдержадміністрації перебуває  59 дітей. З них 48 – влаштовані у сім’ї опікунів (піклувальників),  6 в прийомні сім’ї,  2 в дитячі будинки сімейного типу. 3 дітей потребують влаштування у сімейні форми виховання. Приорітетними формами влаштування вважаються: усиновлення, опіка (піклування), прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу.

На території нашого району функціонує 2 прийомні сім’ї, в які на виховання та спільне проживання влаштовано 3 дітей. Та буває і така ситуація, коли влаштування потребують не одиночні діти, а такі, яких в їх біологічній сім`ї є 4 і більше. Дітей, які перебувають між собою у родинних стосунках (за винятком випадків, коли за медичними показаннями або з інших причин вони не можуть виховуватися разом) повинні бути влаштовані в одну сім'ю. А це може бути або усиновлення, або опіка (піклування) або дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ). На жаль, на даний час в нашому районі ще не створено  дитячого будинку сімейного типу.

Дитячий будинок сімейного типу - окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Вихованці перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі I-IV рівня акредитації - до його закінчення. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

Рішення про створення дитячого будинку сімейного типу приймається районною держадміністрацією. Після прийняття рішення про створення дитячого будинку сімейного типу батькам-вихователям надається позачергово індивідуальний житловий будинок або багатокімнатна квартира за нормами, встановленими законодавством.

За вихованцями зберігаються пільги: безкоштовне харчування в закладах освіти, оздоровлення дітей за рахунок бюджетних коштів, безкоштовний проїзд в транспорті, при вступі до вищих державних навчальних закладів та ін. та державні гарантії, встановлені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також  раніше призначені аліменти, пенсії, інші виплати, які перераховуються на їх особисті рахунки, відкриті в установах банку.

Батьками-вихователями можуть бути повнолітні та працездатні  особи, за винятком передбаченим чинним законодавством.

Кандидати у батьки-вихователі подають до органу, який приймає рішення про створення дитячого будинку сімейного типу, документи, які визначені законодавством.

Батьки-вихователі в обов'язковому порядку проходять курс навчання попередньої та періодичної (раз на п'ять років) підготовки.

Період, протягом якого особи вважаються батьками-вихователями у дитячому будинку сімейного типу, зараховується до їх загального трудового стажу.

Розмір грошового забезпечення батькам-вихователям  становить 35 відсотків двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на кожну дитину-вихованця і не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну дитину. Щороку батькам-вихователям надається матеріальна допомога на оздоровлення у розмірі їх місячного грошового утримання.

Дитячому будинку сімейного типу щомісяця виділяються кошти в розмірі двох прожиткових мінімумів на кожну дитину-вихованця для  харчування вихованців, придбання для них одягу, взуття, м'якого інвентарю, лікарських засобів, предметів особистої гігієни, іграшок, книжок тощо. А також виділяються бюджетні кошти для господарського обслуговування приміщення, оплати тепло-, електро- і водопостачання, побутових послуг і послуг зв'язку,що діють у відповідній місцевості, пропорційно кількості вихованців.

  Дитячий будинок сімейного типу - дозволяє ліквідувати великі інтернати, будинки дитини, розмістити дитину у найкращі умови для життя, виховання і розвитку, підготувати дитину до самостійного життя, здійснити її соціалізацію у сприятливих умовах, реалізувати їхні права у суспільстві (і перш за все - право на виховання і розвиток у сім’ї), надати їм позитивний досвід сімейного життя.


Шановні громадяни! Якщо вам не байдужа доля маленьких знедолених, у ваших серцях живе любов до ближнього, а ваші домівки зможуть зігріти маленькі сердечка і запалити в них вогник золотого дитинства, візьміть дитину в сім’ю – створюйте прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

За довідками та консультаціями щодо створення дитячого будинку сімейного типу звертатися в службу у справах дітей Млинівської райдержадміністрації – 6-59-49 та районний центр соціальних служб для сім`ї. дітей та молоді - 6-43-37.

 




Реєстрація
Логін
Пароль
Реєстрація
Опитування


 

 

 

 
 
 
 
 
Запитання | Адміністратор
Інформаційний супровід: pressa1@rv.gov.ua Тех. підтримка: forweb@rv.gov.ua  ©  Рівненська обласна державна адміністрація
Безкоштовна гаряча лінія ГО «Донбас SОS»

Майбутня професія - ЗАХИСНИК ВІТЧИЗНИ

Млинівський районний військовий комісаріат проводить відбір кандидатів на навчання у вищих військових навчальних закладах (ВВНЗ)....