На головну

Нормативна база                              Мапа сайту

 
 березня 2024 
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
Пошук
Розширений пошук»
 

 
і

                                  МЛИНІВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЇ

                            

             35100 смт Млинів, вул. Народна, 1,  тел.факс (03659)6-45-85, e-mail: mlunrda@rv.gov.ua

і
Районна програма міжнародного співробітництва на 2019-2021 роки (з додатком)


РАЙОННА ПРОГРАМА

розвитку міжнародного співробітництва на 2019-2021 роки

 

Загальна частина

 

Районна програма розвитку міжнародного співробітництва  на 2019-2021 роки (далі - Програма)  розроблена на  виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 10.08.2018 № 526 ,,Про Обласну програму розвитку міжнародного співробітництва  на   2019-2021 роки”, на підставі  Законів України ,,Про місцеві державні адміністрації”, ,,Про засади внутрішньої і зовнішньої політики”, ,,Про зовнішньоекономічну діяльність”, ,,Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць”, ,,Про закордонних українців”, ,,Про міжнародні договори України”, ,,Про транскордонне співробітництво”, Указу Президента України від 19 квітня 2003 року № 339/2003 ,,Про День Європи”, постанов Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 року № 385 ,,Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року” та від 10 травня 2018 року № 344 ,,Про затвердження Державної програми співпраця із закордонними українцями на період до 2020 року”, розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1017-р ,,Про схвалення Експертної стратегії України (,,дорожньої карти” стратегічного розвитку торгівлі) на 2017-2021 роки”.

 

Метою Програми є створення необхідних умов для:

встановлення та поглиблення економічних, інвестиційних, соціальних, освітніх, екологічних, культурних, туристичних та інших відносин з регіонами іноземних країн;

 

розвитку торговельно-економічного, інвестиційного, культурного, соціального, агропромислового та інших напрямів співробітництва Млинівського району з адміністративно-територіальними одиницями іноземних держав на засадах взаємної вигоди та у відповідності із регіональними інтересами;

 

залучення іноземних інвестицій, новітніх технологій та кращого іноземного управлінського досвіду;

 

налагодження успішної співпраці із закордонними українцями в різноманітних сферах життя щодо захисту національних, інтелектуальних і духовних цінностей в Україні й за кордоном, задоволенні національно- культурних  і   мовних   потреб   закордонних   українців,   створенні   засад  для

розвитку і ефективного використання інтелектуального, духовного та фізичного потенціалу нації.

 

Економічне співробітництво

 

У сучасних умовах однією з головних передумов ефективного функціонування національної економіки, запорукою її динамічного розвитку та відповідно стратегічним завданням є масштабне зростання присутності України  та її регіонів на зовнішніх ринках.

Часткова або повна втрата традиційних ринків, яка відбулася протягом останніх років, підсилює необхідність пошуку ефективних рішень для розвитку експорту продукції місцевих товаровиробників.

Маючи важливе значення для економіки, експорт товарів місцевих товаровиробників складається переважно із сировини (за результатами          2017 року продукція агропромислового комплексу, деревини та мінеральної сировини становила 90 відсотків експорту), що свідчить про неефективне використання ресурсів.

Тому, основними цілями розвитку зовнішньої торгівлі Млинівського району є:

створення сприятливих умов, що стимулюють торгівлю та інновації для зростання експорту;

розвиток послуг з підтримки бізнесу та торгівлі, здатних підвищити конкурентоспроможність підприємств, зокрема малих та середніх;

удосконалення навичок і компетенцій підприємств, зокрема малих та середніх (підприємництва), необхідних для участі в міжнародній торгівлі.

Стан зовнішньої торгівлі Млинівського району

Зовнішньоекономічна діяльність є важливою складовою міжнародного співробітництва та економічного зростання кожного окремого регіону та країни в цілому.

Зовнішньоекономічні звязки сприяють розвитку перспективних напрямів експортного потенціалу. Саме за рахунок зовнішньоекономічної діяльності є можливим вирішення ряду проблемних питань, зокрема щодо нестачі енергоносіїв, новітніх машин та устаткування, технологій, деяких товарів народного споживання.

Експорт

          У  2017 році експорт товарів становив 2.5 млн.дол.США. В порівнянні  з  2016 роком експорт зменшився на 15.9 відсотка.

         Найбільші експортні поставки здійснювалися до Єгипту, Польщі та Бангладешу. Основу товарної структури експорту складали продукти рослинного походження, жири та олії тваринного або рослинного походження, деревина і вироби з деревини. 

 

          Імпорт

          У 2017 році імпортовано товарів на суму  5.6 млн.дол.США. В порівнянні з 2016 роком  імпорт товарів  збільшився  на 13.2 відсотка.

          У загальному обсязі імпорту суттєва частка припадала на Німеччину, Норвегію  та США.  У товарній структурі імпорту переважали  машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання, засоби наземного транспорту (крім залізничного).

          Основним завданням Програми є створення умов для розвитку експорту всіх секторів економіки завдяки покращенню міжнародного іміджу, широкому представленню інформації про економічний та інвестиційний потенціал регіону, створенню системи підтримки торгівлі, вдосконалення навичок та компетенцій підприємств, установ та організацій.

     Міжнародне співробітництво

 

Міжнародне співробітництво відіграє важливу роль у соціально-економічному розвитку району.

Серед основних пріоритетів розширення міжрегіональної співпраці та інтеграції України у світовий економічний простір є вироблення та впровадження цілісної і збалансованої зовнішньоекономічної політики, спрямованої на підвищення конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості економіки Млинівського району, формування позитивного міжнародного іміджу, а також використання кращого іноземного досвіду, можливостей і ресурсів регіонів-партнерів, у тому числі за рахунок реалізації спільних проектів.

На сьогоднішній день Млинівщина розвиває міжрегіональне співробітництво у рамках укладених відповідних договорів і меморандумів з Республікою Польща.

У грудні 2017 року в місті Острог підписано Договор про співпрацю між Спілкою шкіл міста Казімєж Дольни (Люблінське воєводство) та 4-ма навчальними закладами Рівненщини, одним з яких є Ярославицький НВК. В рамках співпраці відбуватиметься обмін учнів та вчителів шкіл, літній відпочинок, спільні культурні та спортивні заходи.

          У квітні 2018 року  у місті Хойна була підписана Угода між підрозділами добровільної пожежної охорони міста Хойна Західно-Поморського воєводства та 6-ю державною пожежно-рятувальною частиною смт Млинів, в якій передбачені партнерські відносини між колегами.

          У червні цього року підписано Договір про партнерство між Млинівською районною державною адміністрацією Рівненської області, Україна та Староством Пулавського повіту Люблінського воєводства, Республіка Польща.

Упродовж останніх років у рамках розвитку міжнародного співробітництва на районному рівні було реалізовано ряд заходів, основним завданням яких було використання позитивного іноземного досвіду з розвитку господарського   комплексу,   представлення   Млинівщини   як перспективного

економічного та інвестиційного партнера, поглиблення взаємозв’язків у медичній, туристичній, культурній та освітній сферах тощо.

          У 2017 році:

         польська делегація  музею ІІ Світової Війни міста Гданськ відвідала КЗ ,,Млинівський краєзнавчий музей”. Наукова группа закордонних гостей працювала у фондах музею.  На зустріч були запрошені очевидці подій другої світової війни;

          делегація з міста Новий Двір Мазовецький (Польща)  побувала у селищі  Млинів з нагоди святкування Дня селища;.

          група волонтерів із Польщі  відвідала село Ужинець, де встановлено пам’ятний знак на вшанування живцем спалених жителів польського поселення Людвіківка.

          У 2017 та 2018 роках делегація чехів та делегація членів чеського товариства ,,Стромовка” з міста Дубно прийняли участь у заходах присвячених 74-й та 75-й річницям Малинської трагедії.

          У червні 2018 року в селище Млинів з робочим візитом  завітала  делегація  вогнеборців добровільної пожежної охорони міста Хойна Західно-Поморського воєводства Республіки Польща. Польські колеги провели круглий стіл з головами територіальних об’єднаних територіальних громад.

 У ході візитів вивчалися досягнення та досвід з питань розвитку сільськогосподарської сфери, інвестиційної діяльності, охорони навколишнього природного середовища, використання альтернативних джерел енергії, медичної галузі, галузі освіти і науки, місцевого самоврядування та громадянського суспільства. Сторони домовилися про подальшу співпрацю та окреслили плани на майбутнє.

 

Пріоритети розвитку міжнародного співробітництва

Міжнародне співробітництво Млинівського району здійснюється з урахуванням соціально-економічного, ресурсного і освітнього потенціалу району, географічного положення.                             

Основною метою подальшого поглиблення міжнародного співробітництва є сталий розвиток району. Серед пріоритетних напрямів міжнародного співробітництва, зокрема, такі:

 

підтримка розвитку інновацій та новітніх технологій;

інтенсифікація заходів, спрямованих на забезпечення внутрішньої єдності та територіальної цілісності району;

зростання конкурентоспроможності економіки району;

розвиток транскордонного співробітництва, зокрема, в сфері економіки, культури, освіти, туризму, спорту тощо;

підтримка співпраці з іноземними партнерами у сфері розвитку туризму;

формування та підтримка позитивного іміджу Млинівщини за кордоном;

просування економічного, інвестиційного, туристичного,  культурного потенціалу району завдяки участі у заходах міжнародного характеру;

отримання та поширення нових знань та досвіду у сфері розвитку сільських територій;

підтримка заходів, спрямованих на збереження та розвиток культурної спадщини району;

підтримка розвитку громадянського суспільства;

покращення рівня освіти шляхом розвитку взаємовигідних зв‘язків з іноземними партнерами, обміну досвідом і проведення заходів, спрямованих на європейську інтеграцію;

підтримка заходів, спрямованих на покращення охорони здоров’я населення, в тому числі шляхом підвищення рівня професійної підготовки лікарів та інших медичних працівників;

співпраця із закордонними українцями;

залучення міжнародної технічної допомоги;

вивчення досвіду з питань функціонування європейських регіонів у контексті їх членства в Європейському Союзі та міжнародних організаціях.

 

Шляхи і способи розв’язання проблеми

 

Програма має стати дієвим інструментом реалізації державної політики у сфері розвитку експортного потенціалу району, європейської інтеграції, покращення міжнародного іміджу, поглиблення співробітництва з    іноземними    регіонами-партнерами  та закордонними українцями. Її перевагою є можливість забезпечення комплексного підходу до розв’язання проблеми розвитку міжнародного співробітництва та зовнішньоекономічної діяльності.

Альтернативою Програмі може бути здійснення окремих заходів, спрямованих на розвиток міжрегіональної співпраці та пов’язаних з європейською інтеграцією.

Проблему передбачається розв’язати шляхом:

 

визначення стратегічних пріоритетів розвитку співробітництва та використання потенціалу регіонів-партнерів у вирішенні нагальних питань соціально-економічного розвитку району;

 

оптимізації співпраці з іноземними регіонами-партнерами;

 

налагодження й розширення співпраці з міжнародними організаціями, а також з органами влади, дипломатичними представництвами, консульськими установами, іншими організаціями іноземних держав;

активізації інформаційної роботи щодо експортного, інвестиційного та туристичного потенціалу району;

 

широкого представлення місцевих товаровиробників у ході міжнародно-виставкових заходів як в Україні, так і за кордоном;

 

використання потенціалу та ресурсів співпраці з регіонами-партнерами, встановлення нових взаємовигідних стосунків з адміністративно-територіальними одиницями іноземних країн;

 

підготовки та написання проектів у рамках програм фінансової допомоги Європейського Союзу, міжнародних організацій  та країн-донорів;

                                                        

популяризація району  за кордоном і формування стійкого позитивного іміджу Млинівщини.

 

Завдання і заходи Програми

 

Завдання і заходи з виконання Програми визначені у додатку до Програми.

 

Очікувані результати, ефективність Програми

 

Виконання Програми дасть можливість:

 

розширити формат співпраці з регіонами-партнерами, встановити нові перспективні звязки з адміністративно-територіальними одиницями іноземних країн;

 

використовувати потенціал міжрегіонального співробітництва для забезпечення формування позитивного міжнародного іміджу району;

 

залучати міжнародну технічну допомогу для реалізації соціальних, екологічних, інвестиційних та інших проектів;

 

підвищити професійну кваліфікацію фахівців спеціалістів райдержадміністрації та органів місцевого самоврядування щодо здійснення зовнішніх зносин, програм фінансової допомоги Європейського Союзу та інших питань;

 

вивчати кращий іноземний досвід в різних сферах діяльності з метою його подальшого запровадження в районі;

 

представити Млинівщину, її економічні та інвестиційні можливості, культурні та історичні традиції під час проведення та участі у міжнародних конференціях, бізнес-форумах та інших заходах;

 

щорічно збільшувати обсяги експорту товарів з пропорційним зростанням виробництва, розширювати ринки збуту, залучати прямі іноземні інвестиції.

Обсяги та джерела фінансування Програми

 

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів районного бюджету, зацікавлених установ і організацій, інших передбачених законом джерел.

 

 

Керівник апарату адміністрації                                                    С. РЕМІЗ

 

Додаток до Програми

                                                                                               Завдання і заходи

з виконання Районної програми розвитку міжнародного співробітництва на 2019-2021 роки

 

 

Заходи

Відповідальні за виконання

Термін

виконання

Джерела

фінансу-вання

Обсяги фінансування, (тис.грн.)

2019

2020

2021

Завдання І. Розвиток економічного співробітництва

1.

Участь у міжнародних та регіональ­них економічних форумах, конференціях, бізнес-зустрічах, засіданнях, виставково-ярмаркових заходах, семінарах тощо

 

Управління агропромислового та економічного  розвитку, інфраструктури і торгівлі  райдержадміністрації, відділ освіти, молоді та спорту райдержадміністрації,  відділ культури і туризму райдержадміністрації, фінансове управління  райдержадміністрації,  виконкоми сільських та селищної рад

Щороку

Район-ний бюджет

 

5.0

8.0

8.0

Завдання ІІ. Розвиток і поглиблення  міжнародного співробітництва

2.

Організаційне забезпечення та проведення візитів делегацій Млинівського району в зарубіжні країни

Управління агропромислового та економічного  розвитку, інфраструктури і торгівлі  райдержадміністрації, відділ організаційної роботи, інформаційного забезпечення та комунікації з громадськістю апарату райдержадміністрації,   головний спеціаліст з питань режимно-секретної роботи апарату райдержадміністрації, відділ освіти, молоді та спорту райдержадміністрації,  відділ культури і туризму райдержадміністрації, фінансове управління  райдержадміністрації

Щороку

Район-ний бюджет

 

15.0

20.0

20.0

 

 

 

                                                                                                                  2

                                                                                                                                                                                                            Продовження додатка       

 

Заходи

Відповідальні за виконання

Термін

виконання

Джерела

фінансу-вання

Обсяги фінансування, (тис.грн.)

2019

2020

2021

3.

Організація та проведення зустрічей з представниками іноземних країн, а також дипломатичних представництв, консульських установ, інших офіційних представництв іноземних держав і міжнародних організацій 

Управління агропромислового та економічного  розвитку, інфраструктури і торгівлі  райдержадміністрації, відділ організаційної роботи, інформаційного забезпечення та комунікації з громадськістю апарату райдержадміністрації,   головний спеціаліст з питань режимно-секретної роботи апарату райдержадміністрації, відділ освіти, молоді та спорту райдержадміністрації,  відділ культури і туризму райдержадміністрації,  фінансове управління  райдержадміністрації

Щороку

Район-ний бюджет

 Інші кошти не забо-ронені законо-дав-ством

 

10.0

15.0

15.0

4.

Виготовлення та придбання протокольної атрибутики та канцелярської продукції для забезпечення належного рівня проведення заходів міжнародного характеру, зокрема, за участю членів іноземних делегацій або представників дипломатичного корпусу

Управління агропромислового та економічного  розвитку, інфраструктури і торгівлі  райдержадміністрації, відділ організаційної роботи, інформаційного забезпечення та комунікації з громадськістю апарату райдержадміністрації,   відділ освіти, молоді та спорту райдержадміністрації,  відділ культури і туризму райдержадміністрації,  фінансове управління  райдержадміністрації

Щороку

Район-ний бюджет

 

2.0

2.0

2.0

5.

Проведення в районі презентацій іноземних країн та окремих її регіонів, днів культури та інших інформаційних заходів

Управління агропромислового та економічного  розвитку, інфраструктури і торгівлі  райдержадміністрації, відділ організаційної роботи, інформаційного забезпечення та комунікації з громадськістю апарату райдержадміністрації,   головний спеціаліст з питань режимно-секретної роботи апарату райдержадміністрації

Щороку

Район-ний бюджет

 

5.0

5.0

5.0

3

                                                                                                                                                                                                 Продовження додатка

 

 

Заходи

Відповідальні за виконання

Термін

виконання

Джерела

фінансу-вання

Обсяги фінансування, (тис.грн.)

2019

2020

2021

Завдання ІІІ. Підвищення рівня  поінформованості міжнародного співтовариства про Млинівський район

6.

Виготовлення та придбання презен­таційних матеріалів про район, сувенір­ної продукції для вручення або передачі членам офіційних делегацій та представ­никам іноземних країн

Управління агропромислового та економічного  розвитку, інфраструктури і торгівлі  райдержадміністрації, відділ освіти, молоді та спорту райдержадміністрації,  відділ культури і туризму райдержадміністрації,  фінансове управління  райдержадміністрації

Щороку

Район-ний бюджет

 

5.0

5.0

5.0

7.

Висвітлення інформації про Млинівський район та міжнародне співробітництво, у тому числі з регіонами-партнерами, у засобах масової інформації

Управління агропромислового та економічного  розвитку, інфраструктури і торгівлі  райдержадміністрації, відділ організаційної роботи, інформаційного забезпечення та комунікації з громадськістю апарату райдерж-адміністрації, відділ освіти, молоді та спорту райдержадміністрації,  відділ культури і туризму райдержадміністрації,  фінансове управління  райдержадміністрації, виконкоми сільських та селищної рад

Щороку

Район-ний бюджет

 

5.0

5.0

5.0

8.

Проведення в районі Дня Європи, днів держав-членів ЄС та регіонів партнерів

Управління агропромислового та економічного  розвитку, інфраструктури і торгівлі  райдержадміністрації, відділ організаційної роботи, інформаційного забезпечення та комунікації з громадськістю апарату райдерж-адміністрації, відділ освіти, молоді та спорту райдержадміністрації,  відділ культури і туризму райдержадміністрації,  фінансове управління  райдержадміністрації, виконкоми сільських та селищної рад

Щороку

Район-ний бюджет

 

2.0

2.0

2.0

 

4

                                                                                                                                                                                                            Продовження додатка

 

 

Заходи

Відповідальні за виконання

Термін

виконання

Джерела

фінансу-вання

Обсяги фінансування, (тис.грн.)

2019

2020

2021

Завдання ІV. Забезпечення реалізації державної політики щодо співпраці із закордонними українцями

9.

Організація та здійснення заходів щодо ознайомлення дітей і молоді з числа закордонних українців з національними традиціями, мовою, літературою, історією України

Відділ освіти, молоді та спорту райдержадміністрації,  відділ культури і туризму райдержадміністрації,  фінансове управління  райдержадміністрації, виконкоми сільських та селищної рад

Щороку

Район-ний бюджет

 

5.0

5.0

5.0

10.

Організація та проведення інформаційно-пізнавальних заходів   присвячених історії, побуту, культурі та науково-технічним досягненням закордонних українців

Відділ освіти, молоді та спорту райдержадміні-страції,  відділ культури і туризму райдерж-адміністрації,  управління агропромислового та економічного  розвитку, інфраструктури і торгівлі  райдержадміністрації, відділ організаційної роботи, інформаційного забезпечення та комунікації з громадськістю апарату райдержадміністрації, фінансове управління  райдержадміністрації, виконкоми сільських та селищної рад

Щороку

Район-ний бюджет

 

2.0

2.0

2.0

11.

Участь у міжнародних форумах, виставках, ярмарках, конференціях, семінарах, фестивалях, засіданнях та інших заходах міжнародного характеру

Відділ освіти, молоді та спорту райдержадміні-страції,  відділ культури і туризму райдерж-адміністрації,  управління агропромислового та економічного  розвитку, інфраструктури і торгівлі  райдержадміністрації, фінансове управління  райдержадміністрації

Щороку

Район-ний бюджет

 

3.0

3.0

3.0

 Всього з районного бюджету                                                       

59.0

74.0

74.0

 




Реєстрація
Логін
Пароль
Реєстрація
Опитування


 

 

 

 
 
 
 
 
Запитання | Адміністратор
Інформаційний супровід: pressa1@rv.gov.ua Тех. підтримка: forweb@rv.gov.ua  ©  Рівненська обласна державна адміністрація
Безкоштовна гаряча лінія ГО «Донбас SОS»

Майбутня професія - ЗАХИСНИК ВІТЧИЗНИ

Млинівський районний військовий комісаріат проводить відбір кандидатів на навчання у вищих військових навчальних закладах (ВВНЗ)....