На головну

Нормативна база                              Мапа сайту

 
 березня 2024 
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
Пошук
Розширений пошук»
 

 
і

                                  МЛИНІВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЇ

                            

             35100 смт Млинів, вул. Народна, 1,  тел.факс (03659)6-45-85, e-mail: mlunrda@rv.gov.ua

і
Новини

22 травня 2020
Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області надає роз’яснення

 

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 533-ІХ внесено зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі — Закон України № 1105), якими визначено, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій. Таким особам допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

 

Відповідно до частини 1 статті 31 Закону України № 1105 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

 

Порядок, умови видачі та продовження листків непрацездатності визначено Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 № 455 (далі — Інструкція № 455), порядок заповнення листка непрацездатності — Інструкцією про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженою спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України за погодженням Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 №532/274/136-ос/1406 (далі — Інструкція № 532).

 

З метою реалізації вищезазначених законодавчих змін Міністерством охорони здоров’я України (далі — МОЗ України) підготовлено та затверджено наказ «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян» від 27.04.2020 № 963 (15 травня 2020 року набули чинності зміни до Інструкції), яким унормовано видачу листків непрацездатності застрахованим особам на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

 

Крім того, існує необхідність внесення змін до Інструкції № 532, якими потрібно унормувати порядок заповнення листків непрацездатності зазначеній категорії застрахованих осіб.

 

Враховуючи тривалий процес розроблення, погодження і затвердження змін до чинних нормативно-правових актів та з метою недопущення порушення права застрахованих осіб на своєчасне отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності за період їх перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), Міністерством охорони здоров’я України рекомендовано закладам охорони здоров’я у разі видачі відповідних листків непрацездатності лікуючими лікарями в бланках листків непрацездатності зазначати «ізоляція від COVID-19 — 11» як причину непрацездатності для такої категорії застрахованих осіб.

 

Додатково повідомляємо, що терміни тривалості самоізоляції та перелік осіб, яких віднесено до такої категорії, чітко визначено постановою Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 № 211. Так, цією постановою затверджено Порядок проведення протиепідемічних заходів, пов'язаних із самоізоляцією осіб, яким передбачено, що строк самоізоляції триває до 14 днів. Пунктом 3 цього Порядку також окреслено чітке коло осіб, які потребують самоізоляції.

 

Враховуючи викладене, застраховані особи мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності внаслідок перебування у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, за рахунок коштів Фонду, починаючи з шостого дня непрацездатності, у разі надання листка непрацездатності, виданого в установленому порядку із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19 — 11».

 

Страхувальники при формуванні заяви-розрахунку відповідно до Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду від 19.07.2018 № 12, в Додатку 1.1 «І. Матеріальне забезпечення» у колонці 10 вказують причину непрацездатності — 11, тобто ізоляція від COVID-19. Відповідно виплата матеріального забезпечення за таким видом непрацездатності проводиться згідно з вимогами до частини другої статті 24 Закону України № 1105 — у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.


 

Також інформуємо, що 03 березня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову № 159 «Про особливості ведення Електронного реєстру листків непрацездатності до забезпечення інформаційної взаємодії електронної системи охорони здоров’я з Електронним реєстром листків непрацездатності». Зазначеним документом відпрацьовано організаційні кроки щодо ведення Електронного реєстру листків непрацездатності, але не визначено дату введення в обіг електронних листків непрацездатності.

 

На сьогодні міжвідомча робоча група за участі представників Міністерства соціальної політики України, Фонду соціального страхування України, Пенсійного фонду України спільно напрацювала проект Порядку видачі та продовження електронних листків непрацездатності. Однак, документ є на затвердженні в Міністерстві охорони здоров’я України.

 

 Отже, паперові листки непрацездатності продовжують оформляти лікарі для засвідчення тимчасової непрацездатності застрахованої особи і після 01 квітня 2020 року. Підстав відмовляти в призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах застрахованим особам, які надали належним чином оформленні після 01.04.2020 паперові листки непрацездатності, немає. Робочі органи виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України і надалі здійснюють фінансування таких листків непрацездатності.

                                                                                                                     

 



Архів новин »
Реєстрація
Логін
Пароль
Реєстрація
Опитування


 

 

 

 
 
 
 
 
Запитання | Адміністратор
Інформаційний супровід: pressa1@rv.gov.ua Тех. підтримка: forweb@rv.gov.ua  ©  Рівненська обласна державна адміністрація
Безкоштовна гаряча лінія ГО «Донбас SОS»

Майбутня професія - ЗАХИСНИК ВІТЧИЗНИ

Млинівський районний військовий комісаріат проводить відбір кандидатів на навчання у вищих військових навчальних закладах (ВВНЗ)....