На головну

Нормативна база                              Мапа сайту

 
 березня 2024 
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
Пошук
Розширений пошук»
 

 
і

                                  МЛИНІВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЇ

                            

             35100 смт Млинів, вул. Народна, 1,  тел.факс (03659)6-45-85, e-mail: mlunrda@rv.gov.ua

і
Новини

8 вересня 2020
МОН: питання підвищення соціальних стандартів для освітян – одне з пріоритетних

 

          Днями у деяких засобах масової інформації зявилися повідомлення з посиланням на Профспілку працівників освіти і науки України стосовно «ревізії зарплат освітян у бік зниження».

         У зв’язку з цим Міністерство освіти і науки України надає роз’яснення.

         У червні-липні 2020 року Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій двічі звертався до МОН з рекомендацією щодо розроблення механізму підвищення оплати праці педагогічним працівникам та створення робочої групи з метою напрацювання такого механізму.

         15 липня Комітет заслухав позицію Міністерства освіти і науки з цього питання та прийняв рішення повторно його розглянути 2 вересня 2020 року.

         МОН створило робочу групу з метою розроблення проєкту Концепції трансформації оплати праці працівників закладів і установ освіти і науки. За проханням Комітету до складу робочої групи були включені, зокрема, всі народні депутати – члени Комітету.

         27 серпня 2020 року відбулося перше засідання робочої групи, де передбачалось розглянути початкові шляхи щодо реформування оплати праці в закладах освіти і науки,  які були напрацьовані на той час. У засіданні взяли участь представники МОН, Мінфіну та Шведсько-Українського проєкту SKL International. Пропозицій і зауважень до обговорюваних напрацювань висловлено не було.

         Міністерство освіти і науки запропонувало ці питання розглянути народним депутатам – членам робочої групи на засіданні Комітету 2 вересня 2020 року. За результатами засідання МОН було рекомендовано доопрацювати надану інформацію в частині перегляду структури заробітної плати вчителя, яка б стимулювала його до професійного розвитку.

            Надані для розгляду пропозиції щодо реформування оплати праці в галузі освіти не є підготовленим проєктом Концепції. Ці питання мають бути опрацьовані робочою групою з розроблення Концепції та схвалені нею або відхилені, як такі, що не є прийнятними.

         Водночас нагадуємо, що пунктом 6 статті 61 Прикінцевих положень Закону України «Про освіту» та статтею 36 Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» гарантоване визначення розмірів посадових окладів педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників галузі.

         На виконання цих норм Урядом прийнята постанова КМУ від 10 липня 2019 року № 822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки», якою передбачається поступове (до 2023 року) підвищення найнижчого посадового окладу зазначених категорій працівників до рівня 4 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, як це передбачено вищевказаними законодавчими нормами.

         У зв’язку з відсутністю коштів на її реалізацію у державному та місцевих бюджетах зазначена постанова була зупинена до 31 грудня 2020 року.

         За попередніми розрахунками фахівців МОН, її впровадження в дію у 2021 році потребуватиме додатково близько 50 млрд грн (державний бюджет близько 39 млрд грн, місцеві бюджети близько 11 млрд грн).

            Міністерство освіти і науки вкрай зацікавлене у введенні в дію саме цієї постанови, оскільки нею виконуються не лише норми законодавства, а й підвищуються соціальні стандарти та гарантії держави, спрямовані на зростання рівня життя освітян.

         Це питання потребує негайного вирішення, оскільки при формуванні бюджету галузі розмір оплати праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників має дуже важливе значення.

         Позицію Міністерства освіти і науки щодо якнайшвидшого введення в дію постанови Кабінету Міністрів України від 10.07.2019 № 822 підтримали  і члени Комітету, запропонувавши зі свого боку звернутись до Уряду України з пропозицією передбачити у Державному бюджеті України на 2021 рік відповідні кошти на її реалізацію

         Нагадаємо, МОН проводить консультації щодо страхування вчителів та школярів.



Архів новин »
Реєстрація
Логін
Пароль
Реєстрація
Опитування


 

 

 

 
 
 
 
 
Запитання | Адміністратор
Інформаційний супровід: pressa1@rv.gov.ua Тех. підтримка: forweb@rv.gov.ua  ©  Рівненська обласна державна адміністрація
Безкоштовна гаряча лінія ГО «Донбас SОS»

Майбутня професія - ЗАХИСНИК ВІТЧИЗНИ

Млинівський районний військовий комісаріат проводить відбір кандидатів на навчання у вищих військових навчальних закладах (ВВНЗ)....