На головну

Нормативна база                              Мапа сайту

 
 квітня 2024 
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
Пошук
Розширений пошук»
 

 
і

                                  МЛИНІВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЇ

                            

             35100 смт Млинів, вул. Народна, 1,  тел.факс (03659)6-45-85, e-mail: mlunrda@rv.gov.ua

і
Новини

8 вересня 2020
Обережно – гриби можуть бути небезпечними

 

     

             Гриби – це смачно й корисно, адже вони містять білки, небагато жирів і вітамінів. Однак щороку під час грибного сезону часто трапляються випадки отруєння грибами.

             Є тільки один абсолютно надійний спосіб відрізнити отруйні гриби від їстівних –  гриби треба знати.

              Найнебезпечніший гриб – бліда поганка. Зустрічається вона часто. 

 

                        

             

              Недосвідчені грибники іноді плутають її з печерицями або сироїжками. У поганці, як і в інших грибах, дуже багато амінокислот, жирів та інших корисних речовин. Але гриб містить сильну отруту – аманітотоксін. Він не руйнується при термічній обробці, не розчиняється у воді. Одна бліда поганка, яка потрапила в їжу, може згубити трьох-чотирьох дорослих людей. Бліді поганки трохи схожі на печериці, але в блідої поганки нижній бік шапки зеленувато-білий, а в печериці — рожевий. Мухомор легко розпізнати за яскраво-червоною з білими плямами шапкою. Іноді зустрічаються й сірі мухомори. Жовчний гриб схожий на білий, але верхня частина його ніжки покрита візерунком у вигляді чорної або темно-сірої сітки, а м’якоть на зламі червоніє. Несправжні лисички схожі на лисички їстівні, але їхні шапки рівні, червонувато-оранжеві, а не світло-жовті, як у їстівних, а із надламаної шапки несправжньої лисички виділяється білий сік.

 

             Для того, щоб уникнути отруєння, необхідно дотримуватись певних правил:

 

 

         1. Якщо ви не можете відмовитись від вживання грибів, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;

         2. Якщо ви все-таки відправились до лісу на «тихе полювання» необхідно знати:

- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його не брати;

- намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби «білі», «бабки», «моховики» тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруйних;

- якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;

- при приготуванні страв із грибів, їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;

- не вживайте сирих грибів;

- не збирайте гриби в оцинковані відра, там вони швидко окислюються. За грибами треба ходити з кошиком з лози або тарою з пластмаси. Не можна збирати гриби у целофанові пакети, там вони дуже швидко псуються через нестачу повітря;

- при збиранні печериць та сироїжок гриби слід обов’язково виривати, а не зрізати, щоб мати можливість візуально оцінити все плодове тіло гриба, особливо нижній кінець ніжки. При вириванні печериць нижній кінець ніжки звужений, закруглений, із залишками ґрунту. У сироїжки нижній кінець ніжки буде закругленим, як колодочка ножа, гладеньким і чистим, з невеликим місцем відриву в центрі;

- перед приготуванням будь-якої страви, гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;

- готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;

- не давайте грибів малолітнім дітям;

- ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові;

         3. Якщо отруєння все ж таки виникло, або є його симптоми, негайно промийте шлунок слабким соляним розчином і негайно зверніться до лікувальної установи.

      Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

 

      Перша допомога при отруєнні грибами

 

         1.       Викличте "Швидку медичну допомогу".

         2.       Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок теплої води; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

         3.       Після надання домедичної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

         4.       З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

 

              Забороняється: вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

 

Вирушайте в ліс у компанії з досвідченими грибниками.

Бережіть своє здоров’я та життя!

 

 

                                                                                                            Майстер виробничого навчання

                                                                                                                                Валентина ТИМОЩУК

 



Архів новин »
Реєстрація
Логін
Пароль
Реєстрація
Опитування


 

 

 

 
 
 
 
 
Запитання | Адміністратор
Інформаційний супровід: pressa1@rv.gov.ua Тех. підтримка: forweb@rv.gov.ua  ©  Рівненська обласна державна адміністрація
Безкоштовна гаряча лінія ГО «Донбас SОS»

Майбутня професія - ЗАХИСНИК ВІТЧИЗНИ

Млинівський районний військовий комісаріат проводить відбір кандидатів на навчання у вищих військових навчальних закладах (ВВНЗ)....